Tak laksana Hudud – TG N.Ajis bagi alasan kerana masih trauma dengan Tun Mahathir. Skarang 1Malaysia la! Najib! Najib! KAHKAHKAH Nyanyuk dah ore tua nih. Gapo Mung

Laporan Malaysiakini – ‘Bimbang K’tan dirampas halang PAS laksana hudud‘. Saya sebenarnya malas nak tulis panjang-panjang, lemas.

Alasan-alasan Tuan Guru Nik Aziz (TG N.Ajis), seperti yang direport oleh Malaysiakini –

  • “(Tun) Dr Mahathir (ketika itu perdana menteri) datang ke Kelantan memberi amaran sekiranya (kerajaan) Kelantan laksana hudud, kerajaan pusat akan mengambil tindakan.”
  • “Jadi kalau (kita) tak boleh buat semua, jangan kita tinggal semua,”
  • Dengan mengumpamakan tindakannya itu sebagai seguni beras, katanya, sekiranya tidak mampu untuk membawanya, maka “diambil secupak-secupak” sehingga habis.

KAHKAHKAH TG N.Ajis memang dah ketinggalan zaman KAHKAHKAH
KAHKAHKAH Tun Mahathir dah letak jawatan berzaman-zaman KAHKAHKAH
KAHKAHKAH Nanyuk? Demo Ja dop letak-letak jawakte lagi KAHKAHKAH
KAHKAHKAH masih dok guna alasan zaman tok kadok KAHKAHKAH
KAHKAHKAH la ni zaman 1Malaysia la! Najib! Najib! KAHKAHKAH
KAHKAHKAH Aku rasa TG N.Ajis masih lagi trauma dengan Tun Mahathir KAHKAHKAH
KAHKAHKAH Gapo mung!! N.Ajis KAHKAHKAH


Sekarang Tun sudah tak dak kuasa, Kenapa tak laksana Hudud? Tolonglah jangan gunakan alasan zaman Tok Kadok. Asyik ulang-ulang benda yang sama. Sama juga isu jalan berturap dan isu air bersih di Kelantan. Kalau dah 20 tahun memerintah, 20 tahun guna alasan sama, masih ulang all the same bullshit TG N.Ajis, haishhh nak terberak dengar. Pulak tu, pembohong! check akaun ratusan juta adalam dalam.

Mungkin soalan tadi dijawab dengan “walau tak ada Mahathir, Kerajaan Persekutuan masih mendokong polisi yang sama terhadap Hudud”. Tapi didalam dasar-dasar Pakatan Rakyat, tidak pula wujud dasar sebagai Islam total, pelaksanaan Hudud etc. Jangan kata negara Islam, negeri Islam pon tak boleh sebut oleh Nizar di Perak.

Ini diakui oleh Lim Shit Siang seperti yang direportkan oleh MalaysiaInsider – DAP: Hudud, negara Islam bukan dasar Pakatan.

“Undang-undang hudud dan negara Islam bukan dasar Pakatan Rakyat, apa-apa perubahan dasar perlu menerima persetujuan ketiga-tiga parti komponen”


Karpal juga pernah singh to the same tune, tapi telah diputar oleh Malaysiakini – Karpal: DAP terima Islam sebagai agama rasmi.

Kalau dibaca tajuknya sahaja mungkin pemimpin PAS sudah boleh mendabik dada. Tapi didalam text article, Karpal masih menegaskan prinsip lama DAP yang dari dulu diwar-warkan. Maksud saya yang Karpal masih lagi berpegang kepada dasar-dasar DAP yang lama ditunjukkan dengan dia berkata,
“Soal bersabit negara Islam adalah sesuatu yang kami boleh berunding”

Dikonvensyen itu Karpal masih lagi berkata Islam, Hudud adalah sesuatu yang boleh dirunding. Maksudnya keputusan belum dicapai, maka tersangkalah hujah yang berkata Karpal menerima Islam. Apa yang Karpal kata mengenai Islam adalah sesuatu yang sangat basic dan umum,
“DAP menerima Islam sebagai agama rasmi negara.”


Agama rasmi negara adalah sesuatu yang sangat umum, sesuatu yang macam sekarang. Dibawah pemerintahan BN agama rasmi negara adalah agama Islam. Bukan Islam dan Hudud seperti yang dilaungkan PAS.

Malah Karpal siap warning pimpinan PAS, dan para penyokong PAS, seperti ditulis didalam Malaysiakini, saya quote
Peguam veteran itu menasihatkan PAS supaya jangan berulangkali mengatakan bahawa perlembagaan membolehkan penubuhan sebuah negara Islam.


Malah dia berpendapat isu ini sangat rumit, dia boleh ditendang dari kerusi rodanya dan dari posisi dalam DAP jika PAS tidak berhenti melaungkan slogan negara Islam dan Hudud, dengan kata-kata yang ditegaskannya,
“Isunya ialah negara Islam dan ia harus diselesaikan secepat mungkin.”

Berbalik kepada isu kenyataan TG N.Ajis, jika kita faham kenyataannya yang trauma dengan Tun Mahathir, kita faham yang dia tak boleh lakukan jika Kerajaan Persekutuan tidak mendokong polisi yang sama terhadap Hudud, sampai bila-bila pon dia tak boleh laksanakan Hududnya tu. Ini mudah untuk difahami kerana dalam dasar Pakatan Rakyat pon tidak ada dasar-dasar ini. Jika TG N.Ajis betul-betul nak laksana Hudud, dia patot menyatakan pendirian itu on behalf of PAS interest.

Jika TG N.Ajis mengumpamakan tindakannya itu sebagai seguni beras, katanya, sekiranya tidak mampu untuk membawanya, maka “diambil secupak-secupak” sehingga habis. Saya ingin tambah disini yang tindakan menyatakan pendirian PAS dalam soal Hudud adalah seperti memegang cupak. Kalau dia pegang cupak pon tidak, macam mana nak ambil beras secupak-secupak.Tindakan ambil beras secupak-secupak ini memang menarek, tapi PAS dilihat tidak lansong melaksanakannya.

Ambil kes larangan dan rampasan wayang PAS Selangor, dan kes muslim bekerja ditempat yang berhubung secara lansong dengan arak. PAS memiliki kuasa untuk melaksana – diback up oleh Section 18 (2) of the Syariah Criminal Enactment (Selangor) 1995, tetapi mengambil keputusan untuk tidak melaksanakannya.

Ingin saya tegaskan disini kepada Khalid Ibrahim juga yang Syariah Criminal Enactment ini adalah Undang-Undang ya, bukan UDANG. KAHKAHKAH Si Gemuk Khalid ni bukan pandai sangat. Makan saja dia tau. Itu yang kena peringat, satgi dia confuse. KAHKAHKAH Satgi Karpal kata Syariah Criminal Enactment dia kata goreng tepong pulak. KAHKAHKAH

Maka disini kita simpulkan yang si TG N.Ajis mempunyai stand yang sama seperti Khalid Samad. “what the society needed was more education and awareness, and not enforcement”. Islam PAS itu hanya diatas pentas ceramah dan tidak pula terberat kepada mereka itu untuk melaksanakan hukum hudud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: