TG N.AJIS JANJI LAIN, ALMENANTUYA ARIFFAHMI KASI PUSING JADI LAIN. PENIAGA DAPAT LUBANG KUBO!

Pendedahan Kickdefella –

Lubang Kubur Tok Guru Makin SempitDari Bazaar Tok Guru Jadi Busut AlmenantunyaRakyat Kelantan Hilang RM50 Juta Angkara Almenatunya Nik Aziz Bernama AriffahmiBila Artis Menafsir Angka

Bazar Tok Guru di bina di atas sebidang tanah seluas 5.9 ekar di Jalan Sultan Ibrahim di Kota Bharu yang turut dirancang untuk dibina Kompleks Madinatul Raudhah. Seperti yang terkeluar dari mulut Tok Guru Nik Aziz pada 6 Mac 2008, “PMBK tidak berorientasikan keuntungan” sebaliknya bertujuan untuk membantu para peniaga dan penjaja sudah diarah berpindah dari pusat operasi mereka sekarang.

Daripada Intipati memorandum pada 6 Mac 2008, dua hari sebelum Pilihanraya Umum ke 12, dan daripada pemberitahuan, peniaga-peniaga telah dijanjikan dengan:

  • Kerajaan Negeri menerusi PMBK akan membangunkan projek itu tanpa berorientasikan keuntungan.
  • PMBK akan menyediakan pusat perniagaan dengan kemudahan terkini kepada peniaga.
  • Tapak gerai terletak ditingkat bawah (ground level).
  • Keluasan gerai adalah 12 x 15 kaki.
  • Harga sesebuah lot kedai ialah RM40,000.00.

Tuptap tuptap, beberapa bulan selepas menang besar didalam pilihanraya umum ke 12, Almenantuya Ariffahmi selaku Ketua Pegawai Operasi PMBK telah menyerahkan projek itu kepada sebuah syarikat bernama Sensatimur Sdn Bhd yang mana perjianjian ditandatangani pada 1 Jun 2009. Tetapi apa yang terjadi ialah:

Janji keluasan gerai 12 x 15 kaki.
Size kedai jadi 6 X 8 kaki sahaja. sempit tak ubah macam lubang kubor. Mungkin ada sesetengah pemimpin PR yang dah season dah teringatkan kubor sampai terbawak-bawak dalam pelan pembinaan kedai ini.

Janji PMBK akan menyediakan pusat perniagaan dengan kemudahan terkini kepada peniaga.
Tak payah nak harap kemudahan terkini, basic sudah. Lorong hadapan kedainya bermacam-macam saiz dan ada yang hanya seluas 3 kaki. Bukan apa Barisan Nasional bimbang akan perihal keselesaan dan keselamatan rakyat. Mungkin PAS tidak firkirkan semua ini. KAHKAHKAH Situasi ini amat merisaukan peniaga disebabkan ia amat merbahayakan bukan sahaja diwaktu malapetaka tetapi juga kemalangan boleh berlaku apabila pengunjung sesak di bazaar ini.

Pihak pemaju pulak telah menghantar pelan berlainan kepada Jabatan Bomba yang menunjukkan ruang laluan seluas 8 kaki. Sama dengan luas Kedai. KAHKAHKAH

Kita juga fikirkan kemungkinan persentuhan antara bukan muhrim. Mungkin PAS tidak firkirkan faktor ini juga. Bila laluan sempit, sesak pulak boleh jadi pasar gesel punggung. Mungkin ini cadangan Anwar Al-juburi. KAHKAHKAH Kita tahu yang dia memang suka bontot-bontot. Haishhh mintak simpang.

Janji Harga sesebuah lot kedai ialah RM40,000.00.
Harga sesebuah lot kedai jadi RM70 ribu ke RM80 ribu. Harga jualan setiap unit melambung lebih 100%.

Janji Tapak gerai terletak ditingkat bawah (ground level).
Peniaga yang asalnya dijanjikan penempatan ditingkat bawah kini diarah berpindah ke tingkat 1 dan 2.

KAHKAHKAH Konon BN yang antaranya “bankrapkan negara”, “memperbodohkan rakyat”, blabla. KAHKAHKAH Nak handle projek construction pon terketar-ketar. KAHKAHKAH Lagak dah macam pejuang moral KAHKAHKAH Mungkir janji sana sini KAHKAHKAH Baru jutaan ringgit. Lagi mau janji bulan bintang RM19 bilion. KAHKAHKAH Bayar nak kedai, dapat lubang kubo! CELAKO! CELAKO! CELAKO! KAHKAHKAH Dinasihatkan kepada peniaga-peniaga Bazar Tok Guru, jangan demo-demo sangat nanti kapir blako. Balikla ke “lubang kubo” masing-masing, TOK GURU bagi! KAHKAHKAH

*p/s teringat cerita P Ramlee: Ajis kata ini lubang kubo! tempat ko nak mampos! KAHKAHKAH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: