MESTI BACA! strategi pakatan di tenang – sms notis penangguhan, penundaan palsu.. siapa yang untung? mari kita kaji

barisan supremacy!

pagi tadi ada ura-ura pilihanraya kecil di tunda disebabkan hujan, maka pengundi tak perlu keluar mengundi. tetapi tengah hari pengerusi spr masuk tv, mengatakan itu semua berita palsu.. takde tunda-tunda. lepas tu pulak keluar pulak sms kepada penduduk tenang berbunyi,

“Oleh kerana hujan terlalu lebat maka SPR akan memberi tambahan masa mengundi sehingga 07.00”

apakah ini semua? cuba fikirkan siapa akan untung jika penduduk tak keluar mengundi?

PR dah tau dorang akan kalah. lepas meeting pimpinan tinggi, mereka putuskan pas pertandingkan calon cikai mereka. misi pilihanraya kecil ini hanyalah untuk  mengurangkan majoriti undi BN sahaja.

maka beberapa pimpinan PR mengatakan usaha mereka mengurangkan majoriti undi. itu sebablah hanya barisan yang berkata-kata prk tenang ini kayu pengukur kepada pru13. tidak pakatan. malaysiakini sampai sekarang pun tak mengaku tenang sebagai kayu ukur sebenar, sini.

taktik mereka .. setelah memilih misi… contohnya, di tenang mereka mahu mengurangkan majoriti undi dengan cara menghalang pengundi keluar mengundi.

setelah memilih misi, mereka akan mencari “alibi”. maka normala disuruh mengatakan di malaysiakini, disini — yang pada pendapat mala, pas ada  peluang untuk menang jika orang keluar mengundi lebih dari 75%. dengan itu, dia akan dapat menolak apa-apa pertuduhan untuk melibatkan mereka dengan gerak kerja untuk mengelakkan pengundi dari keluar mengundi nanti.

pelan kasar pada hari mengundi, mereka mahu berdemo kononnya ada pengundi hantu di sebelah pagi. malam sebelumnya telah dihebahkan. mereka mahu buat kacau, takutkan orang untuk keluar mengundi di awal pagi.

bersama dengan itu, khabar angin akan disebarkan dikalangan pengundi pula memujuk mereka keluar lewat dengan rasionalkan demo reda pada petang hari.

tujuan mereka mahu melewatkan pengundi sehingga lewat petang kerana petang dijangka akan hujan. dan apabila petang tiba.. barulah mereka sebarkan sms notis  palsu  mengenai  penundaan pilihanraya dan penambahan masa mengundi.

apa yang terjadi ialah, tiba-tiba pagi dah hujan, mereka terus skip ke step “notis tunda palsu”. maka tengah hari time hujan lebat, terus ada tajuk berita, click sini, harakah “PAS gesa spr tangguh pengundian”, ini  untuk mempengaruhi pengundi, dalam masa yang sama meyakinkan lagi sms tunda palsu itu.

manakala sms memberi tambahan masa palsu, pula bertujuan mempengaruhi pengundi untuk pergi mengundi diluar masa yang di tetapkan.

pengundi yang menyangka mereka boleh mengundi sampai pukol 7, akan melengahkan untuk pergi undi atas sangkaan hujan mungkin reda petang nanti. tetapi sebenarnya tepat pukol lima undi akan ditutop.

maka akan terjadilah para pengundi yang tidak mengundi pada hari dan masa yang ditetapkan.. kerana menyangka pilihanraya ditunda ataupun penambahan masa mengundi sampai pukol 7..

ini semua untuk elakkan penduduk keluar mengundi kerana, majoriti pengundi adalah pengundi BN, dan kalau pengundi tak keluar, maka undi bn akan berkurangan.

teknik ini jelas telah  lama digunakan oleh anwar bersama pakatan. anwar menuduh barisan ada pertalian dengan yahudi, padahal dia sendiri yang menerima dana daripada pelbagai pertubuhan yahudi jerman,arab dan amerika. anwar tudoh barisan mahu membeli wakil rakyat mereka, padahal pakatan yang mahu membeli sejumlah wakil rakyat barisan semasa perancangan “september 16”. sebelum dia tunda-menunda kes sedomy II, dia tuduh pendakwa cuba melambatkan perbicaraan dengan tak mahu kemukakan nota teknikal perubatan, dan tolak macam-macam permintaannya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: