malaysiakini politikkan duit ptptn-jpa masuk lewat? memangsakan mahasiswa? kahkahkah mari kita lihat situasi sebenar

harini malaysiakini nak politikkan isu duit ptptn. “gamis dakwa ptptn, jpa lewat salur wang”, click sini.

“Keadaan ini seterusnya akan memangsakan mahasiswa kerana terpaksa bersusah payah mencari inisiatif lain bagi menanggung kos pengajian dan sara hidup di IPT,” – Abdul Rauf, wakil gamis.

gamis ialah gabungan mahasiswa islam se-malaysia, mendakwa wang pinjaman ptptn dan biasiswa jpa terlalu lewat disalurkan kepada pelajar pada sesi kali ini.

memang semester awal 2011 ada cerita duit lambat dimasukkan. tetapi kita hairan dengan kenyataan mereka tentang memangsakan mahasiswa yang terpaksa berhutang nak bayar yuran.

umum maklum yang universiti awam akan potong siap-siap yuran daripada ptptn dan jpa. masalah duit ptptn, jpa masuk lewat atau tidak.. memang tak ada masalah yuran. kalau yuran dibayar lambat, universiti tak akan ketuk pintu bilik pelajar untuk menuntut pembayaran yuran pengajian.

masalahnya hanyalah duit poket pelajar yang lewat masuk, itupun hanya sebulan. duit poket kalau sipi-sipi tu famili boleh bantu sikit. jangan la nak bermewah-mewah di kampus. kalau betul ada yang sampai cari ah long, sebab lambat dapat duit ptptn-jpa.. ini kes berat dan harus dikaji.

malaysiakini tak pulak sebut universiti yang mana satu. kita nak jugak tahu mereka merujuk universiti mana yang tak tolak siap-siap yuran daripada ptptn, jpa. macam pelik je. cerr citerr..

cepat sungguh, gamis kemukakan hal kemasukan lewat duit ptptn, jpa. baguslah, tahniah kepada gamis kerana proaktif. hampeh kepada malaysiakini kerana nak politikkan isu.

diharap gamis terus proakif apabila time nak bayar hutang. tolongla ptptn carikan jalan gesa bekas pelajar supaya bayar hutang. supaya pelajar akan datang tak akan mengalami masalah ini.

 

Advertisements

2 Comments to “malaysiakini politikkan duit ptptn-jpa masuk lewat? memangsakan mahasiswa? kahkahkah mari kita lihat situasi sebenar”

  1. selalunya dok hentaam pasal interest ptptn yg kononnya dinamakan sebagai ptpt-PU tp pasal masuk lewat pon jd isu jugak…?

    dasar xsedar diri kot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: