hujah pua penuh bahasa saintifik dengan angka-angka yang gah, ingatkan pandai sangat. tetapi tak cerdik mana.. TAHNIAH kepada blogger2 yang membuat pendedahan! lihat review ringkas, niat jahat pua di sini.

dalam kenyataan pua di malaysiakini dia menyatakan malaysia akan membina kapal jenis opv. dia melalut-lalut membeza-bezakan harga kapal opv pembelian negara-negara lain.

strategi si pua memang bagus. compare harga dengan kapal jenis yang berbeza. nasib baik tak compare dengan mangkuk tandas kapal. lagi bagus.. mahu bezanya boleh pegi 2000%.

kalaupun kapal jenis yang sama dan mempunyai muatan dan ukuran yang sama.. kekuatan senjata sebenar kapal tidak akan didedahkan, walaupun di google 4 juta kali, sampai tercirit mouse pun. pua harus faham yang kalaupun kapal-kapal itu mempunyai size side mirror yang sama, kekuatan senjata tak semestinya sama.

kahkahkah kalau betul si pua tak faham.. xpe. kahkahkah kita amat memahami kalau benda ni susah dia nak faham.    kahkahkah kita pun tahu yang budak-budak dap ni bukannya pandai sangat. cakap pandai la. kahkahkah bodoh yang pelik-pelik kahkahkah


lagi satu strategi pua ialah compare dengan harga tahun 2004. nasib baik tak compare tahun 1400.

kahkahkah faktor dungu yang berlebihan kahkahkah mungkin dia keliru kahkahkah dia juga harus ingat, ini adalah harga kapal tempur bukan harga karpal singh. kahkahkah pua mungkin keliru kerena sekarang karpal singh digelar karpal tunda kerana pakar tunda kes anwar. tapi karpal adalah sejenis karpal bukan sejenis kapal. kahkahkah

itulah zahid hamidi ajak masuk askar, tanak. tapi gebang nak mengalahkan general pulak.

 

ISU SEBENARNYA YANG PUA TAK PUAS HATI

mahal murahnya kita tengok pembelian singapore berbelanja US$700 juta untuk frigate formidable class pada tahun 2000. itu harga tahun 2000, lagi mahal pulak nak bandingkan us$300 juta tahun 2004 yang dijadikan contoh oleh phua.

itu kita tak hairan, kerana kita tahu mungkin kapal itu memiliki banyak installation sistem canggih padanya. malaysia beli yang canggih.. dikatakan membazir pula. pua hanya bising kerena malaysia mahu menandingi kechanggihan singapura — negara mentornya.

yang mendapat contract ini pulak adalah boustead naval shipyard iaitu anak syarikat glc negara, boustead berhad. boustead ini pulak adalah syarikat pelaburan milik lembaga tabung angkatan tentera (ltat).

ini bermaksud keuntungan syarikat ini akan dirasai oleh para tentera dan pesara tentera yang kebanyakannya melayu. itu yang pua tak puas hati. kerena askar melayu yang dapat untung.

pua memperkecilkan askar anak melayu, dengan bertanya samada askar melayu kita ada skill untuk membina kapal ini.

And if we are indeed making an order for the best-in-class LCS type ships capable of fighting a full scale surface and submarine warfare, does Boustead even have the skills and technology to make these ships? – tony pua

ini dalam erti kata lain, dia nak kata yang mereka tiadak kebolehan dan tidak mampu. apa yang tidak disukai lagi oleh pua ialah pelan jangka panjang kerajaan untuk membina industri perkapalan sendiri yang mungkin dipelopori oleh jurutera-jurutera tentera melayu dan 635 vendor yang lain.

sumber: unspinners, sini. gap, sini. pisau.net, sini. bigdog, sini. papagomo, sini. isuhot, sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: