tun mahathir mencacaikan lee kuan yew di dalam buku barunya. kahkahkah perasan hebat, katak dan singapore protocol. sini sedikit pendedahan..

buku “Doctor M: Operation Malaysia — Conversations with Mahathir Mohamad”

lee kuan yew yang suka perasan diri penting dan berjaya, telah dibangunkan dari mimpi siang hari oleh tun mahathir.

tun mahathir menyangkal kononnya lee kuan yew sebagai pengasas singapura sebagai kejayaan. tetapi tun menyifatkan kuan yew gagal dalam mengejar cita-citanya menjadi perdana menteri malaysia. tun menganggap kuan yew sebagai mayor singapura sahaja.

ini adalah sesuatu yang kuan yew tak suka. dia mahu dirinya digambarkan sebagai hebat. walaupun telah digagalkan dengan jayanya oleh melayu malaysia usaha kuan yew menjadi perdana menteri malaysia.

tun mahathir juga melabelkan kuan yew sebagai seekor katak gemuk di dalam kolam kecil. yang mana angan-angan mat jenin ahbeng nya nak jadi perdana menteri malaya telah dikondemkan oleh tunku, kuan yew settle down sebagai mayor singapura sahaja.

orang ramai menyangka kononnya kuan yew sebagai bijak pandai, sebagai seorang yang lebih daripada ahli politik, jadi dia selalu
dijemput untuk memberi pendapat, dan oleh kerana itu kuan yew lebih hebat daripada singapura sendiri.

SINGAPORE PROTOCOL

secara normal, apabila seseorang perdana menteri melawat perdana menteri yang lain, perdana menterilah sepatutnya menjemput.. tetapi kuan yew telah menghantar pegawai protokol untuk menjemput tun mahathir.

tun mahathir membalas tindakan itu dengan berbuat benda yang sama kepada kuan yew dan semua pemimpin singapura yang datang melawat malaysia. tun memanggil protokol itu sebagai protokol singapura.

Advertisements

One Comment to “tun mahathir mencacaikan lee kuan yew di dalam buku barunya. kahkahkah perasan hebat, katak dan singapore protocol. sini sedikit pendedahan..”

  1. tun mahathir mencacaikan lee kuan yew di dalam buku barunya. kahkahkah perasan hebat, katak dan singapore protocol…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: