AMARAN mohd najib kepada swasta yang menaja atau financekan pembangkang. fikir masa depan, jangan mempertaruh masa depan dan supaya lebih panjang akal

laporan malaysiakini – sektor perniagaan diingatkan tak sokong pembangkang, sini

“ini bukan masa membuat percubaan dan mempertaruhkan masa depan anda. saya pasti anda faham apa yang saya maksudkan… masyarakat perniagaan sentiasa pragmatik dan panjang akal,” — mohd najib

ULASAN
aku ada ingat beberapa post yang mempertikaikan glc yang menaja portal-portal berita yang tidak mesra kerajaan. aku pun lupa siapa dan apa dan bila. tapi yang last ialah posting gap — ‘kenapa telekom kerjasama dengan malaysianinsider?’, click sini.

dengan amaran najib ini, jelas para blogger dan najib berkongsi pendapat yang sama tentang perkara ini. aku pon sokong gap dan rakan-rakan blogger yang lain.

aku berpendapat dengan menaja atau memberi bantuan kewangan kepada pembangkang, kita lihat ini adalah tanda pendirian politik mereka.

secara tak lansung mereka tidak mengenang usaha baik kerajaan menyediakan platform perniagaan dan fasiliti fizikal dan kewangan kepada mereka — yang mana mereka dengan selesa utilise dan capitalize.

mereka tak boleh senang-senang berkata its just business, nothing personal. ini kerena dengan memberi bantuan kewangan dan tajaan menunjukkan sokongan mereka kepada pembangkang. sepatutnya pihak swasta tidak berpolitik.

daripada perbuatan mereka itu kita dapat membaca mesej yang secara tak lansung mereka sampaikan. tiba masanya yang kerajaan mencari prospek syarikat baru yang berkongsi pandangan dan visi yang sama dengan kerajaan barisan.

nota

juga menarik article kickdefella melancarkan operasi untuk menyedarkan rakyat segala dakwaan PAS tentang isu agama yang mereka laungkan hanyalah retorik. aku tengah baca articlenya, sini, dan dok view few possible angles untuk repost balik. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: