GEMPAR! LAGI ISU PENANG : MP Balik Pulau menyatakan sokongan terhadap projek Guan Eng membina kampung Lee Kuan Yew di Balik Pulau!

MENEGAKKAN BENANG BASAH KENCINGAN DAP

geli hati melihat statement video si mp balik pulau — yusmadi. dia yang kelihatan bersungguh-sungguh backing pemerintahan guan eng, walau hanya berpegang kepada hanya satu point — iaitu buku itu adalah pendekatan kreatif seni dan warisan dalam membangunkan masyarakat.

mungkin macam-macam akal dia cari untuk temberang isu buku itu, tapi tak jumpak-jumpak. kahkakah kesian betul, nak jadi top ranking hero penjilat cina, tapi tak cukup ilmu. kahkakah

disebabkan hanya satu point — malah lansung tak konkrit, diulangnya 3-4 kali. nak kasi nampak macam banyak point. kahkahkah dia mengalih perhatian orang terhadap ‘ketidak-cerdikannya’, dengan mengkritik terhadapat perbuatan membakar buku yang disifatkan ‘bebal’. bersunguh-sungguh mahu ditegakkan benang yang basah akibat kencingan guan eng walaupun dia berisiko tinggi basah sekali dengan kencingan itu. kahkahkah

MARAH TERHADAP ISI BUKU, BUKAN CARA DISAMPAIKAN ISI BUKU

kita hargai usaha yusmadi menyerlahkan super-bodohnya dan Dap apabila secara lansung, atau tidak lansung, mahupun siaran tertunda sekalipun, tidak menyebut isu asal kenapa dibakar buku ‘mybalik pulau’.

kita tak kesah pendekatan apa sekalipun untuk membangunkan masyarakat atau nak promot sejarah. malah, pendekatan bomoh dan penggunaan jin atau mambang tanah sekalipun pun orang boleh sokong.. tapi kalau yusmadi mp kepada orang jahiliah la.. kalau islam tak boleh.

tapi yang orang marah sampai menyirap darah panglima dalam badan ni sebab isi dalam buku tu. semuapun maklum. sudahlah dikecilkan masyarakat melayu, si budak hingusan ni sokong pula pembinaan projek terbaru guan eng — south east asia hakka village. dia katakan bagus projek itu kerana hakka punyai banyak icon hebat seperti sun yat sen. yang tak disebutnya ialah, lee kuan yew pun hakka jugak.

TOKOH HAKKA – SUN YAT SEN

sun yat sen yang digelar father of modern day china, dikatakan apek tu pernah menjadikan pejabat no 120 armenian street sebagai markasnya. itu adalah salah satu markasnya dan bukan satu-satunya markas di alam semesta pun. kita keliru apa signifikannya perjuangan china dengan malaysian malaysia laungan Dap?

kita juga hairan perkataan china tiada pun dicelah-celah ‘malaysian’ mahupun ‘malaysia’, tapi mengapa semua perjuangan Dap berlegar-legar dengan sentimen kecinaan. harus diingat seorang singh juga berjuang hebat untuk malaysian malaysia, bukan hanya cina. kesian sama dengan itu singh.

TOKOH HAKKA – KUAN YEW

kalau tuan-tuan search hakka people di wikipedia, sini, salah satu icon terkenal ialah lee kuan yew.

Lee Kuan Yew 李光耀 (1923-; Dabu, Guangdong; born in Singapore; Hakka pronunciation: Lee Kong Yau), Founding father of modernSingaporePrime Minister of Singapore, his mother Chua (蔡), is a Min Nan Nyonya 1959-1990

nampak gayanya memang lee kuan yew masih jiwa kacau kerana gagal menjadi perdana menteri malaysia dek kerena digagalkan oleh tunku. kahkahkah hanjing-hanjing Dap rupanya masih belum putus asa. tak boleh naik jadi perdana menteri malaysia, naik gambar dalam bangunan di malaysia pon jadi la.kahkahkah

pelik jugak yusmadi tak nak usulkan memorial untuk mana-mana singh yang pernah datang penang. ini boleh melompatkan yusmadi lebih kurang 4,5 anak tangga dalam carta kejilatan dap royal family. suara kaum singh kurang di dalam Dap, mungkin adalah bijak untuk yusmadi menjilat singh ini.

HERO CINA MALAYA MENENTANG PENGARUH TANAH BESAR CHINA

teringat pula hero-hero cina yang membantu malaya dengan melawan parti komunis malaya yang memperjuangkan revolusi china. jasa mereka akan sentiasa aku kenang. ini membuktikan yang cina di malaysia pun tidak suka fahaman-fahaman dari china yang mereka tak ralat pula untuk dikaitkan. mereka bahagia dan tenang hidup di sini.

mungkin rimas dengan keganasan, extremism, dan ketaksuban yang di laung-launkan oleh sesetengah pihak, membawa kepada pembunuhan ramai juga cina di malaysia.

lebih dahulu disentuh oleh MPP, sini, dan pejuang bangsa, sini, pisau.net, sini.

One Trackback to “GEMPAR! LAGI ISU PENANG : MP Balik Pulau menyatakan sokongan terhadap projek Guan Eng membina kampung Lee Kuan Yew di Balik Pulau!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: