ISU LIBYA: Mengkaji Kebenaran Tunjuk Perasaan. Adakah Benar Revolusi Rakyat Atau Hanya 2,3 Kerat Rakyat Yang Diperdaya Menjadi Pengganas Oleh Amerika? Part 1

Gaddafi umur 27 tahun ketika mengetuai revolusi di libya

reaksi media barat terhadap revolusi rakyat turnisia/mesir adalah lembut. obama dilihatkan prihatan terhadap kedua-dua kerajaan dan rakyat. kita tahu mubarak sangat pro zionis isreal. mereka sekongkol dengan isreal mengawal  jalan darat keluar/masuk palestin. untuk menyusahkan palestin dapatkan bantuan makanan, ubat.

tapi lain pula dengan libya. mari kita lihat apa media barat lapor

  • CNN kata 300 orang awam tak bersenjata, mati di benghazi sini
  • CBS burukkan gaddafi. dengan temuramah agen amerika yang dilatih cia — Mohammed Abdullah, ketua libya salvation front (lsf) yang hidup dalam buangan. sini. lsf ni dilatih dan dibiayai oleh cia dan amerika. mereka ni agen amerika. sini.
  • BBC gambarkan gaddafi dibenci rakyat secara total. sini macam dah tak ada sokongan rakyat lansung.
  • ada yang memanggil gaddafi tyrant, diktator, dan bermacam-macam lagi gelaran.

tapi, menurut sumber lain, sini, total kematian ialah 300 – 189 orang awam dan 111 askar. di benghazi yang ialah 104 orang awam dan 10 askar. sini bukan seperti CNN lapor 300 unarmed civillians.

BUY AMERICA LAST. BUY BRITISH LAST

pantang larang pertama kalau baca isu dasar luar antarabangsa ialah jangan percaya media barat. tapi tetap kena baca. sebabnya ada kunci penting. dalam berita mereka kepada orang mereka, mereka akan backing boneka mereka di tempat kejadian.

contoh isu mesir. media barat bersifat neutral. mereka condemn mubarak, tapi lobby untuk 2 orang sebagai pengganti. satu wakil kerajaan dan satu pembangkang. pertama timbalan mubarak, omar suleiman dan kedua el baradei.

daripada lobby amerika terhadap kedua-dua orang itu, kita tahu yang confirm kedua-dua mereka itu boneka amerika. apabila kita research, si omar ialah pro zionis isreal dan el baradei yang bekerja di nuclear, UN sentiasa pro yahudi amerika.

anda kena faham yang yahudi isreal dan yahudi amerika berlainan. walaupun dari pihak yang sama. mereka berbeza dari segi objektif, aktiviti dan target audience masing-masing. ini sangat penting untuk memahami international foriegn affairs.

jadi apa berlaku di libya dan iran? klue pertama. semalam gaddafi umum lawan penentang, hari ini terus harga minyak naik. sini. ada kena mengena?

Advertisements

2 Trackbacks to “ISU LIBYA: Mengkaji Kebenaran Tunjuk Perasaan. Adakah Benar Revolusi Rakyat Atau Hanya 2,3 Kerat Rakyat Yang Diperdaya Menjadi Pengganas Oleh Amerika? Part 1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: