ISU MRT PART 3: Tony Pua Sekarang Sudah Downgrade. Sekarang Tony Anggar Harga Bas Pulak KAHKAHKAH

tony pua berapi-api kritik plan mrt. lekeh-lekehkan plan malaysia nak saing dengan singapura. tony suggest tak payah train laju. tony suggest upgrade/improve bas sudah.

mari kita lihat statistik singapura yang dia present

statistik MRT singapura yang canggih
MRT network lagi extensive, panjang
iaitu 130km dengan 79 stesen.

penumpang bas 3.09 juta penumpang
banding, MRT 1.95 juta penumpang

conclusion tony, mrt singapura yang lagi canggih pun, orang banyak naik bas. jadi tak payah buat high speed train. buat bas sudah.

tony present statistik singapura yang panjang lebar.. aku ingatkan data ni condemn mrt. kahkahkah ini data tak condemn mrt malaysia. lu faham ke tak data yang lu present ni? kahkahkah lu lawak la apek. yang pelik banyak plak cina dap bersorak. kahkahkah kalau lu nak condemn mrt, lu carila data yang condemn mrt. kahkahkah lu dulu pegi kelas ke ponteng kelas, apek! kahkahkah orang pesan pegi kelas, lu pegi protes sana sini. politik sana sini. belajarnya tidak! kahkahkah

ini data cuma suggest mrt harus dilengkapkan dengan sistem bas rapid transit. ada dua sebab kenapa pengguna bas tinggi sekali ganda daripada penumpang train,

  1. seorang penumpang train akan naik bas 2 kali untuk satu destinasi. sekali, masa bas pickup penumpang dari residen ke stesen train. dan sekali lagi, semasa bas distribute penumpang daripada stesen train ke destinasi masing-masing.
  2. train adalah mode intercity, antara pekan. untuk destinasi dekat-dekat, mode terbaik adalah bas. jadi bas sama penting sebagai mode alternatif dan pelengkap. bukan lebih penting.

spinning with wrong data?


ulasan

ni usaha dap sabotaj malaysia mantapkan sistem pengangkutan awam. sabotaj pembangunan malaysia. apabila semua projek ditentang, malaysia akan susah/lambat nak bersaing dengan singapura.

dap hanya tukang sabotaj bn supaya tak dapat kejar pap. dap tak pernah suggest untuk kemajuan malaysia. tak pernah sumbang apa-apa pon.

dap hanya tau komplen kerja bn. kononnya racist, kroni, rasuah, birokrasi, bla bla.

dap hanya janji bawak fdi. itu pun fdi daripada pap singapura dan proxy company pap di luar negara. mo – bawak singapura kembali semula ke malaysia.

untuk membangunkan malaysia, tak jugak. jangan mimpi la.

*rujuk laporan malaysianinsider, sini, pua says MRT incomplete without buses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: