ISU MRT PART 4 PENUTUP: Tony Pua Sekarang Sudah Downgrade. Kalau Dulu Kapal, Sekarang Tony Anggar Harga Bas Pulak KAHKAHKAH

tony pua berapi-api kritik plan mrt. lekeh-lekehkan plan malaysia nak saing dengan singapura. tony suggest tak payah train laju. tony suggest upgrade/improve bas sudah.

kenapa tak perlu mrt?
kalau mrt tak penting. singapura tak akan start mrt pada tahun 80an lagi.

sistem bas rapid transit kapasitinya kecil. kapisiti mrt 30,000-40,000 penumpang sejam/satu hala. mrt selamber je tapaw sistem bas ni.

mrt singapura : north south line – 1980an, east west line – 1980an, north eastLine – 1990an, circle line – 2000an

ini adalah mrt sistem kebanggaan singapura yang nilainya lebih S$45 bilion. RM107 bilion lebih kurang. itu pun akan diexpand lagi network mrt sampai 2020 dengan bajet S$20 bilion/ RM47.80 bilion. apa sangat nk dibandingkan dengan mrt malaysia RM36 billion.

dap tak penah tak tipu..

kalau mrt tak perlu, singapura negara paling bodoh

menjelang 2020, singapura lagi mau tambah train. rail 48km, 30 stesen. bajet S$20 bilionRM47.80 bilion. stesen 1 ialah Marina Bay via Thomson, stesen 2 Changi to Marina Bay via Marine Parade.

sumber straitstimes.

malaysia perlu oversee pembukaan network baru. kerena singapura pun pernah buat silap. silap yang bukan seringgit dua.

malaysia ku

 

network – north east line
rugi:  $S40 JUTA!/ RM95 juta
tempoh: 2003 hingga 2006
issue: penumpang tak banyak naik
cause: kuan yew cekik darah. letak tiket harga mahal

ulasan

bagi aku, sabotaj dap ini satu perkara yang anti-nasional. malaysians harus bersatu. sama-sama kita maju. slow and steady. singapura mungkin lagi maju, canggih. tapi malaysia is d best. tanah tumpahnya darahku.

respect tokdet! support tok jib! we got ur back!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: