Sebab-Sebab Mengapa Tinggal Di Malaysia Lebih Bagus Daripada Tinggal Di Singapura. Bukti Malaysia Lebih Hebat Daripada Singapura. Tok Det Lagi Hebat Daripada Kuan Yew. PART 2

gwa stylo!

singapura buying its way to glory.

singapura is like the galacticos.. galacticos of stars..  real madrid daa..

ini kes sama macam barcelona dan real madrid. singapura macam madrid, membeli star player dari luar, untuk bekerja di negaranya. malaysia seperti barca. develope local talent untuk jadi world star player.

contohnya baru-baru ini. singapura dan world health organisation co-host bengkel denggi pertama di asia-pasifik. bengkel ni tugasnya, rangka pelan strategi macam mana nak lawan dengan nyamuk. malaysia hantar pakar sebagai wakil.

lepas bengkel, wakil malaysia cerita yang singapura sudah offer sama dia. gaji S$10 000, sbiji kreta dan 5 tahun tax exemption. ni cara singapura untuk install world class health di singapura. mereka replicate policy ini di semua industri. import pakar orang putih, china, hongkong, philipines, india and of course.. from our beloved malaysia.

menggaji orang luar untuk top position, mengkekalkan warga singapura di middle class

policy ni datang daripada dasar Pap yang janji kepada rakyat untuk berikan kehidupan kelas pertama/negara maju dengan mengimport segala pakar dalam macam-macam bidang. tapi rakyat kesal mereka sendiri tak diberi peluang. adakah duit rakyat digunakan untuk mengkayakan orang luar.

sekarang, mereka pulak kena bersaing dengan ‘pendatang’ untuk top post dalam organisation. dengan top postion diimport, maka warga singapura akan kekal dimiddle class. tiada peluang untuk bangunkan diri mereka. apatahlah anak-anak mereka akan datang.. silap-silap turun lower class.

malaysia is doing the right thing

malaysia lain macam sikit. tok det dengan semangat malaysia boleh, laburkan banyak untuk pembangunan modal insan. pelajar nak sambung master, phd senang. la ni ada pulak mosti dan yayasan inovatif malaysia untuk support/promote rnd rakyat tempatan. felda, felcra, porim, mardi, bla bla bla

di negara lain, pembangunan lebih kepada fizikal — bangunan, jambatan, empangan. pembangunan modal insan ni satu jenis pembangunan masa depan. untuk melahirkan anak-anak muda professional, pakar, lantas membanyakkan warga malaysia upper class.

walaupun hasil mungkin tak bole nampak lagi esok atau lusa.. ini usaha kerajaan mendahulukan rakyat tempatan. tak kira melayu, cina, india. singaporean jeles sama kita kerana ada kerajaan yang prihatin.

sejarah berulang

ini yang lawak. kalau dulu melayu tak puas hati dengan pendatang ‘cina’, siekarang cina singapura tak puas hati ‘pendatang’ cina hongkong, filipines, china.  kahkahkah funny? irony? clise? kahkahkah

lihat part 1, click sini.

 

Advertisements

One Trackback to “Sebab-Sebab Mengapa Tinggal Di Malaysia Lebih Bagus Daripada Tinggal Di Singapura. Bukti Malaysia Lebih Hebat Daripada Singapura. Tok Det Lagi Hebat Daripada Kuan Yew. PART 2”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: