ISU ALKITAB: Adakah Mesej Sebenarnya Satu Bahasa Untuk Semua Bangsa? Dan Satu Sekolah Untuk Semua? HAHA Lucu Sungguh Reaksi Penganut Kristian

daripada kejadian ini apa yang kita faham?

  • adakah kerajaan menyekat hak kristian untuk membaca bible dalam bahasa melayu? tidak. mereka boleh baca bible di gereja mereka. tiada halangan.
  • adakah kristian dihalang daripada pergi ke gereja? tidak sama sekali
  • adakah kerajaan membakar bible di dalam gudang? tidak, malah diberikan semula.

apa yang dimarahkan sangat? kita recap..
kerajaan telah panggil BSM untuk pungut bible mereka yang bertajuk “Al-Kitab – Berita Baik”. dan dipesankan kepada mereka yang bible ini hanya untuk simpanan.

malaysianinsider laporkan yang BSM tak mahu ambil sebagai protes KDN telah copkan bible mereka tanpa kebenaran mereka. dan pemimpin gereja tekankan yang mereka tak mahu follow tetapan yang dikenakan oleh kementerian.

tawaran kembalian gantirugi bible society of malaysia daripada ‘certain’ penderma kristian.. ditolak. katanya hanya mahu chek hanya daripada KDN. BSM demand pula tiada sekatan, larangan dan sebagainya keatas bible atau penggunaan bahasa dalam aktiviti agama mereka.

jadi dari mana datangnya isu menindas agama lain.. atau menyekat hak-hak mereka?

kerajaan dengan terbuka mahu bekerjasama dalam isu ini. setelah diperiksa.. diberikan semula. tiada ubahan kandungan pun.. cop saja. bukan luak pun kertas tu. kalau depa cop sampai berderai bible tu memanglah salah. adoyai.

apa mesej wakil kristian kepada masyarakat dengan perlakuan mereka ini?

malah kerajaan dilihat lebih terbuka dengan mengaturkan pemberian gantirugi kepada BSM, tapi ditolak pulak. macam-macam syarat pulak kalau mahu ganti rugi. malah BSM mahu berdiri lebih tinggi daripada kerajaan dan undang-undang dengan berkata kerajaan perlu minta kebenaran mereka sebelum cop dan tak boleh patuh undang-undang.

perkembangan ini sangat menarik kerana datangnya daripada sebuah wakil agama. secara peribadi aku harap ketua agama kristian keluarkan kenyataan dalam portal sayap kiri. malah interview pula pas dan melayu pkr. hainran pula mereka agak senyap dan tidak lantang seperti tony pua.

pada aku, isi tersirat disini ialah wakil india dan cina mahu menerima bahasa malaysia 🙂

kalau motif mereka mahu gunakan bahasa malaysia kerana perpaduan ataupun bahasa malaysia sebagai bahasa rasmi.. mungkin apa yang patut lakukan ialah.. bekukan sementara bible itu, sementara itu laksana penggunaan bahasa secara menyeluruh, dan satu sekolah untuk semua bangsa. dan semua orang bercakap satu bahasa dan bersekolah ditempat sama.. barulah ‘ngam-ho’ dengan motif mereka.

kalau itu bukan motifnya.. ini sangat pelik. kerana..ramai india dan cina yang tak pandai bertutur bahasa malaysia pun.. tapi kenapa nak buku dalam bahasa melayu.paderi kristian tidak pula berceramah dalam bahasa melayu.. tapi kenapa nak buku dalam bahasa melayu.sepatutnya tiada melayu pun yang beragama kristian.. tapi kenapa nak buku dalam bahasa melayu.

mungkin DAP mahu lebih lantang menegakkan bahasa malaysia dikalangan india dan cina.dengan pemberian kembali bible kepada BSM.. harap mereka tandatangan petisyen daulatkan bahasa malaysia dalam pertuturan orang malaysia.tiada lagi india dan cina yang tak pandai berbahasa melayu.bertutur satu bahasa barulah lebih dekat dan rapat.lepas ni satu sekolah untuk semua dan bahasa malaysia sebagai bahasa rasmi pertuturan.

1 Bahasa. 1Sekolah. 1Malaysia.

Advertisements
Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: