Jika Taib Mahmud Yang Berpolitik Selama 30 Tahun Patut Berundur.. KARPAL 37 TAHUN! AH KIT 42 TAHUN! AH JIS 44 TAHUN! PATUT APA?.. PATUT BERUNDUR DAN KOREK JUBUR?

usia politik masing-masing..

taib mahmud – 30 tahun

banyak yang disumbangkan kepada sarawak. pembangunan. pelaburan luar yang ditarik. ekonomi yang dibina. teknologi yang dibawa masuk.

lim kit siang – 42 tahun

kini berusia 70 tahun dipilih pada 1969 di parlimen Kota Tinggi. hanya bermain politik perkauman dan membawa pengaruh cina singapura yang sombong ke malaysia. jelas cina malaysia pun dah jelek dengan ah kit yang selalu mengagunggkan dan meninggikan cina singapura yang sombong.

Karpal Singh – 37 tahun.

kini berusia 71 tahun dipilih di DUN Alor Star. peguam yang paling tak boleh dipercaya. berkata dusta. tidak perpendirian. politik kotor lamanya kembali menghantui karpal apabila dijadikan bukti pembohongan dan betapa dirinya tiada pendirian.

Kedua-dua pemimpin – Lim dan Karpal – mempunyai anak yang kini berpolitik ala bapa mereka. anak-anak mereka memegang jawatan tinggi dan berpengaruh. malah seorang dah jadi chief minister. politik keluarga jelas diamalkan oleh keluarga politik DAP kerana anak dan bapak menduduki top of pyramid atau position of power serentak, di satu kerangka masa yang sama.

YB Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, – 44 tahun.

kini berusia 80 tahun, dipilih di Pengkalan Chepa pada 1967.

YB Datuk Seri Hadi Awang – 29 tahun

kini berusia 64 tahun dan dipilih di DUN Marang pada 1982.

Perbezaannya ialah apa yang dilaksanakan oleh pemimpin BN sudah jelas dengan pelbagai pembangunan dilaksanakan di seluruh negara yang memberi banyak manfaat kepada rakyat. malah, negara ini tidak dijadikan contoh oleh negara membangun lain. tidak terhad kepada negara islam sahaja malah negara bukan islam juga.

Kelantan yang diperintah lebih 20 tahun terus menjadi mundur dan penduduknya mencari peluang pekerjaan di negeri lain.

Mereka yang tinggal di negeri itu hidup sengsara kerana pelbagai masalah termasuk bekalan air dan juga pembangunan yang tidak sekata. Ini termasuk menggondolkan Lojing yang satu ketika itu dulu indah dan menawan.

Di penang, DAP yang dikatakan membawa berjaya bawa pelaburan luar adalah isu bahaya. ini kerana pelabur itu adalah daripada singapura. samada direct atau indirect atau mempunyai link dengan singapura. mereka konsisten dengan membawa masuk pengaruh cina singapura ke penang dan menutup peluang kerja cina malaysia dan warga malaysia yang lain.

mereka berkata mahu membawa masuk universiti cina singapura dan beberapa syarikat singapura. malah tanah-tanah kampung orang-orang penang juga dalam proses diambil alih oleh kerajaan negeri.

rujuk tulisan menarik Ibrahim Yahaya, sini

Advertisements

2 Trackbacks to “Jika Taib Mahmud Yang Berpolitik Selama 30 Tahun Patut Berundur.. KARPAL 37 TAHUN! AH KIT 42 TAHUN! AH JIS 44 TAHUN! PATUT APA?.. PATUT BERUNDUR DAN KOREK JUBUR?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: