PANAS! ISU PUTUS BEKALAN AIR BERSIH DI KELANTAN: Guan Eng Bambu YB N.ajis di Malaysiakini! PAS Diberi Kata Dua Namakan Pengganti YB MB N.ajis

.

masalah air di pasir puteh bermula sejak akhir mac. sini ketika tu machang pun alami masalah sama. pada 7 april, 200 rakyat adakan demonstrasi desak selesaikan masalah. sini. pada intrview awal april, lalu, syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) kata masalah berpunca daripada problem hardware di loji merbau chondong.

kegagalan pengurusan AKSB memang betul-betul susahkan rakyat. ini  sepatutnya tak berlaku di negera maju. ini bukan di pendalaman sarawak. di pendalaman sarawak pon dah masuk elektrik, masuk air. ini menyusahkan 11, 500 rakyat pasir puteh. tambah-tambah lagi apabila nak menyucikan diri dan solat.

.

kalau di padang pasir takpela. ini hutan banyak. minyak pon banyak. hutan ditebang. royalti minyak dapat. duit bantuan kerajaan pusat dapat. setahun ratusan juta pendapatan kerajaan negeri. kemudahan asas pon tak boleh nak disediakan. kemana pergi duit kerajaan negeri kalau tak diinjectkan untuk bangunkan fasiliti penyediaan air bersih. adakah tabung pas lebih penting daripada hak rakyat?

lebih mendukacitakan, masalah air ni menyulitkan pihak hospital tengku anis. paling effect ialah bahagian bersalin dan hemodialisis. turut bermasalah di bahagian pesakit kronik. dengar cerita di hospital bukan hanya penyokong barisan yang marah, penyokong pas pun dah bising2!

.

“Ini satu bentuk perniagaan kapitalisma yang mana barang tiadak ada tapi pengguna kena bayar,” – kata seorang hamba allah

.

BANTUAN KERAJAAN PUSAT BARISAN NASIONAL KEPADA PAS KELANTAN

.

sejak daripada zaman tun mahathir, kerajaan kelantan telah diberi peruntukan untuk bangunkan fasiliti air bersih ni. melalui RMK-8 dan RMK-8 tambahan, AKSB telah terima RM345 juta. malah ditop-up kan dari masa kesemasa berjumlah puluhan juta. tapi masalah tak selesai jugak.

antara isu-isu yang terbangkit

  • projek besar pembinaan tangki di bukit amboran yang gagal. – tidak dikaji secara long term, dan menyeluruh
  • pengagihan kontrak projek bekalan airyang tak layak pon dapat. kronikah?
  • pengurusan AKSB kelam kabutgagal manage duit, masa dan aset
  • berhentikan jurutera dan eksekutif kelulusan universiti seramai 28 orangyg upaya buat kerja dibuat.. kroni saja dimaintain
  • kontraktor tidak dibayar dan lambat dibayar – lagi masalah pengurusan wang dan masa.
  • dimana duit kerajaan negeri?
  • dimana peruntukan kerajaan pusat kepada kerajaan negeri!

.

guan eng, DAP harus pergi ke kelantan lancar kempen UBAH! Anwar harus endorse! dah 20 tahun jadi MB! tak pernah bagi pembangunan. bagi masalah lagi ada! YB MB HARUS LETAK JAWATAN.. BERSARA AWAL.. BAGI LALUAN KEPADA ORANG YANG TAHU BUAT.. BUKAN HANYA CAKAP TAHU BUAT!

One Trackback to “PANAS! ISU PUTUS BEKALAN AIR BERSIH DI KELANTAN: Guan Eng Bambu YB N.ajis di Malaysiakini! PAS Diberi Kata Dua Namakan Pengganti YB MB N.ajis”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: