TERDESAK! fatwa baru harakahdaily — “Sumpah Dengan Nama Allah Adalah Bukan Ajaran Islam!”

ALJUBURI?  KOREK… KOREK… KOREK… KOREK… KOREK…

harakahdaily, sini.

kahkahkah kahkahkah

dengan terdesak, harakah cuba spin kenyataan pgsm.

“Presiden PGSM, Mohamad Isa Abd Ralip berkata, ini adalah kerana perbuatan tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam dan budaya tersebut adalah budaya orang Kristian”

tapi psgm jelas nyatakan cara-cara bahawa sumpah di dalam islam;

 1. lafaz sumpah dengan nama Allah iaitu Wallahi, Wabillahi dan Watallahi 
 2. sumpah itu juga menyatakan bahawa akan dilaknat oleh Allah di dunia dan akhirat sekiranya dia tidak bercakap benar.
 3. sumpah ini kemudiannya akan diikuti oleh satu pihak yang satu lagi.. dengan sumpah yang sama.
 4. dengan kata lain dengan sumpah ini, kedua-dua pihak akan saling sumpah menyumpah dan cabar mencabar supaya diturunkan laknat kepada sesiapa yang berbohong.
 5. di dalam Islam sumpah seperti ini dibenarkan bagi tujuan untuk membersihkan diri seseorang itu daripada sesuatu tuduhan (tohmah) dan sumpah tersebut dipanggil sumpah tohmah.
.
harakah sudah gila. sendiri nyatakan,
Jelasnya, mubahalah memerlukan kehadiran kedua-dua pihak yang bertentangan berada  di dalam satu majlis

eskay dah ajak aljuburi ke masjid untuk cukupkan syarat mubahalah. aljuburi adalah orang yang tolak cara islam. adakah aljuburi terbakar kalau ke masjid? adakah aljuburi takut sebut nama allah?

.

aljuburi pertikaikan sumpah adalah bukan daripada undang-undang islam. aljuburi statement menjawab soalan wartawan, sini

“Can you show me which Islamic law this is based on? Don’t know? Then no need,” – malaysiainsider

.

logiknya sekarang, orang lain tak tahu fizikal anwar, hal-hal dalam baju anwar. orang atas pagar, tak pasti samada lelaki y dalam video itu aljuburi atau tidak. apabila anwar tidak mahu bersihkan namanya.. dia seperti meng-iyakan tuduhan itu.

diajak untuk bersihkan nama.. takut. diajak mubahalah.. alasan macam-macam. adakah anwar bersungguh-sungguh mahu bersihkan namanya? terang-terang tidak. usah berdalih dengan macam-macam alasan. alasan niat jahat politik adalah retorik.

.

ALJUBURI?  KOREK… KOREK… KOREK… KOREK… KOREK…

.

Advertisements

5 Comments to “TERDESAK! fatwa baru harakahdaily — “Sumpah Dengan Nama Allah Adalah Bukan Ajaran Islam!””

 1. Alamak, sebelum ni POPE AJIS dah kluar satu fatwa sebelum dia poosssiiinnnngg balik dari fatwa tu…. nk dengar ape POPE AJIS katakan???….

  “Sumpah dengan junjung Al Quran untuk tentu kebenaran” Nik Aziz
  Jumaat, 04 Julai 2008

  KB: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata “mubahalah” atau bersumpah dengan menjunjung al-Quran adalah cara untuk menentukan kebenaran dan juga sesuatu yang dituntut dalam Islam.

  Sambil menyokong cadangan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung perkara itu, beliau berkata melalui cara demikian, Allah SWT boleh melaknatkan mana-mana pihak yang bersalah.

  “Dalam Quran sudah menyebut, setelah sudah tiada ikhtiar lagi dalam menyelesaikan kemelut yang memalukan itu, siapa yang tidak bersalah Tuhan tolong,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, hari ini.

  Cadangan Mufti Perlis

  Beliau yang juga Mursyidul Am PAS berkata demikian sebagai mengulas cadangan Mohd Asri supaya kedua-dua individu yang dikaitkan dengan kes liwat iaitu Penasihat Parti Keadilan Rakyat Malaysia (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan “bermubahalah” atau bersumpah.

  Dalam kenyataannya semalam, Mohd Asri berkata isu liwat yang membabitkan Anwar sudah semakin rumit dan rakyat pula menjadi keliru.

 2. Memang terang2 aljuburi takut.Yang peliknya penyembah2 dia setuju aje dengan semua tindakan dia.Aku rasa silap2 kalau penjubor ni tubuhkan agama baru pun penyembah2 dia ikut.Astaghfirullah,terlebih sudaa

 3. agaknya, ikut ajaran pas, bersumpah yg sebetulnya adalah dgn menyebut nama al-juburi spt ‘demi aljuburi’ atau ‘demi alkarpala’ dll itulah cara islam bg mrk kot?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: