POLITIK, KUASA, SKANDAL SEX : Bukan Salah Anu Anwar, Tapi Salah Bontot Saiful Jambu Sangat

politik, kuasa dan sex sememangnya punyai ruangan tersendiri dalam sejarah. ianya tidak boleh dipisahkan. sejarah dipenuhi dengan cerita-cerita seperti ini.

sejarah telah membuktikan bahawa tiadak kemelesetan di dalam gejala orang berkuasa jatuh akibat daripada nafsu serakah, hubungan sulit, pelacur, dan sex luar tabii.

“politics and power and sexual harassment certainly have a long story,” kata michele swers, associate professor of government at georgetown university. 

sebagai contoh dekat dan popular ialah skandal Dr chua soi lek yang terkantoi di dalam video kabur menapilkan dirinya dan ‘personal friend’nya. dia akhirnya mengundur diri dan meletakkan jawatan. juga mempunyai skandal serupa ialah perdana menteri itali silvio berlusconi, bekas presiden U.S. bill clinton, dan bekas governor new york eliot spitzer.

.

di dalam kes-kes high profile ini, membangkitkan persoalan yang timbul di dalam mana-mana skandal dimana melibatkan kedua-dua element politik dan sex. adakah perlakuan ini berpunca daripada sifat untuk melibatkan diri dalam high-risk behavior, dan adakah kuasa mereka itu membuatkan mereka merasakan mereka tak lut, dan tidak boleh diambil tindakan undang-undang?

“Power is an aphrodisiac, as is well known, and we know as well that power in one sense is often presumed to be power in another sense,” kata james walston, seorang professor politik itali di american university of rome.

pendek katanya, orang yang ada kuasa perangai macam ni memang haramjadah sikit.

.

‘egotism, narcissism’

sikit jarang di mana seorang ahli politik untuk dipenjara sebab kesalahan politik kecuali yang beragama islam. antara yang pernah dijail ialah bekas presiden israel moshe katsav atas tuduhan rogol semasa menjawat jawatan menteri kabinet pada 90an.

anwar ibrahim juga disabitkan bersalah dalam tuduhan liwat. tuduhan meliwat difailkan semasa dia menjawat jawatan timbalan perdana menteri. peguam yang mewakili mangsa liwatnya itu ialah karpal singh.

satu pattern ahli psikologi kesan pada ahli politik terkemuka ialah kesediaan untuk berhadapan dengan risiko yang keterlaluan, kata frank farley, seorang ahli psikologi di tample universiti di philadelphia.

“Risk-taking is one of the essential ingredients in highly successful or leading public figures and politicians,” tambah james walston lagi.

Aku rasa anwar ibrahim ada ciri-ciri itu.

.

‘aljuburi, mat king leather’

anwar ibrahim sekarang boleh berbangga dengan dua kes liwatnya di mahkamah dan satu penampilan istimewa di dalam video porno underground bersama china doll yang dikatakan seorang pelajar kolej di kuala lumpur.

dengan reputasinya ini, dia digelar aljuburi oleh rakannya daripada pihak pembangkang — mat sabu. manakala mat king leather adalah nama samaran yang digunakannya semasa membuat panggilan kerumah jambunya, iaitu tukang jahit isterinya sendiri.

anwar ibrahim dalam kes liwat terbarunya, menafikan tuduhan. tapi buat-buat bodoh apabila ditanya mengenai air maninya yang ditemui di dalam jubur mangsanya.

anwar aljuburi, 63, berambut jarang, muka iras-iras seorang gay tua, penasihat parti politik milik keluarganya iaitu PKR, suami kepada presiden parti itu dan ayah kepada naib presiden parti itu, di dalam kes terbaru liwatnya diwakili oleh peguam karpal singh.

karpal ialah peguam yang mendakwa anwar di dalam kes liwat pertamanya. tapi di dalam kes liwat yang kedua ini, karpal mewakili anwar pula.

mungkin ini sesuatu yang pelik, tapi itu memang sifat karpal yang tak boleh dipercayai dan tidak boleh dipakai kata-katanya, dan karpal sendiri mempertahankan perbuatannya dan mengatakan perbuatannnya itu adalah normal bagi dirinya dan dia bebas untuk memilih menjadi seorang yang tidak punyai kredilibiti dan ramain tidak boleh dipercayai kerana malaysia adalah negara bebas.

mangsanya saiful bukhari ialah bekas PA anwar, berumur 26 tahun, berwajah jambu dan berpewatakkan sopan. moga-moga dia mendapat pengadilan buat dirinya selepas menjadi mangsa kerakusan nafsu seks buas anwar aljuburi di ranjang. dia mendakwa dia tak rela, tapi tak dapat menahan kerakusan anwar yang buas dan rakus.

tapi isteri anwar, yang juga presiden parti politik keluarga mereka, PKR, menegaskan yang dia tak percaya akan tuduhan itu. dan ramai dapat mengagak yang kenyataan isterinya itu adalah bermotifkan politik kerana mahu mempertahankan jawatannya. ini kerana jika anwar dipenjara, wan azizah dilihat sukar untuk menempuhi gelora politik dalam parti walaupun ahli parti dan tinggal 5,6 orang.

semalam, anwar berkata yang dia tak terperanjat dengan keputusan hakim dan mendakwa sejak dari awal lagi tahu keputusan itu dan mengkritik hakim kerana mengambil masa terlalu lama untuk membuat keputusan.

sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: