Mat Labu Mahu Tukar Sejarah Bila Tawan Putrajaya. Mahu Jadikan Komunis Sebagai Pejuang Kemerdekaan. Manakala Polis dan Tentera Melayu Sebagai Penderhaka Kerana Berkhidmat Untuk British

“dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai bukit kepong. bukit kepong ini, polis yang mati itu polis british. hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang bukit kepong itu mat indra muhammad indera). dia melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

“padahal mat indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung,” – utusan

.

mat labu memetik cerita bukit kepong dalam ceramah di tasek gelugor, penang. dia ceritakan bagaimana kononnya seorang melayu bernama mat indera yang dia gambarkan sebagai pejuang kemerdekaan sebenar.

mat indera kononnya ketuai operasi menyerang balai polis british di bukit kepong itu.

.

macam kenal saja jalan cerita ni. parti komunis yang majoriti cina meletakkan seorang melayu untuk menyerang polis-polis melayu yang pertahankan tanah melayu.

mereka hanya tukang tembak sampai mampos melayu-melayu lain. tembak dari jauh.

kalau ada yang mampos dulu, mestilah melayu yang diserang atau seorang melayu yang menyerang tadi.

hero-hero kemerdekaan mat labu

.

sama macam cerita sekarang. ada satu geng melayu yang pertahan tanah melayu.

ada satu geng cina yang mahu tanah ini untuk mereka sendiri.

ada satu geng melayu yang blur. orang nak berperang dia pun nak berperang.

dulu ikut cina lawan jepun, lepas tu ikut cina lawan british. kalau nanti puak orang asli memerintah, dia lawan orang asli pulak.

geng melayu tak dak arah ni, nak perintah. dia tak buleh tengok orang lain perintah. sapa pon dia lawan lagi dia tak buleh naik untuk memerintah.

.

cubaan untuk politikkan sejarah tanah melayu adalah satu perbuatan nak paling jijik.

dengan mengutuk sejarah pemimpin umno memperjuang kemerdekaan mat labu dalam tidak lansung, berkata tentera dan polis yang lawan jepun dan komunis yang mahu menawan negara ni adalah sia-sia kerana berjuang untuk umno dan tidak untuk pas dan pakatan.

padahal ketika sebelum merdeka, tidak wujud lagi parti-parti politik dan pilihanraya. cuma ada parti-parti melayu yang mahu menegakkan kemerdekaan untuk semua orang melayu di tanah melayu ini.

.

malah mat labu juga berikrar untuk ubah sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas putrajaya. katanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar.

mungkin cerita yang diubah lepas ni ialah parti komunis malaya adalah hero sebenar kemerdekaan kerana berjuang melawan penjajah jepun dan british.

mungkin  lepas cerita ni, banyaklah ahli pkm yang diangkat menjadi hero negara. chin peng dibawa balik ke tanah melayu.

malah mungkin tentera dan polis melayu dulu akan dilabel sebagai pengkhianat tanah melayu kerana berkhidmat untuk british?

melayu hanya dok saja, tunggu tanah dijajah. nasib baik ada cina tolong lawan jepun dengan british.

lepas ni bolehlah kit siang naik jadi perdana menteri.

.

sindrom melayu sokong komunis bukanlah baru,

Kerajaan tidak berlaku adil kepada PKM dengan melabel mereka sebagai golongan kiri, subversif dan komunis. Fakta itu sengaja diselewengkan kerana mereka bukan pengganas, bahkan mereka adalah pejuang kemerdekaan”  — kata ramadhan fitri rlias (bekas presiden persatuan mahasiswa islam, universiti malaya) ketika berucap dalam satu majlis modul hubungan etnik di dewan perhimpunan cina, kuala lumpur pada 13 mac 2007.

mungkin mereka-mereka ini lupa yang akibat kekejaman pkm — sejumlah 1,444 orang anggota polis telah terkorban, 1,883 lagi anggota polis telah cedera. 2,558 orang awam terbunuh dan 1,490 orang awam cedera akibat kekejaman komunis.

.

mat labu ini nak terjun dengan labunya. biarkan..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: