Sekongkolan Pakatan Usah Hipokrit, Betulkan Dulu Bagaimana Mereka Menulis Tentang Sejarah dan Perihal Tun Mahathir

.

setelah mat sabu menyebarkan politik kebencian terhadap kerajaan di dalam ceramah politiknya – malah dia berkata bukan kali pertama dia bicara soal sejarah versinya itu di dalam ceramahnya — kini mat labu sendiri terjerat di dalam perangkap politik kebenciannya sendiri.

apa yang terang lagi bersuluh ialah apa dikatakan sebagai perbalahan pendapat tentang sejarah ini adalah jauh panggang dari api. mat labu bukanlah bentangkan fakta sejarah baru, padahal hanyalah analisis separuh masak sejarah yang dipetik daripada separuh kejadian sejarah.

mat labu hingga sekarang, lansung tidak kemukakan sejarah versinya secara lengkap. walaupun sudah muncul dalam beberapa temubual dengan wartawan. maka usaha pemuda umno untuk memperbetulkan pesongan sejarah yang dibuat oleh mat labu adalah bukan sesuatu yang tak betul.

jika mat labu bebas berbicara pendapat tentang sejarah versinya, mengapa pula pemuda umno perlu disekat daripada menjelajah malaysia menyuarakan pendapat mereka? bukankah kita tak patut menyekat kebebasan bersuara dan menyebar maklumat?

.

dalam malaysianinsider hari ini,

artikel mi laporkan nurul izzah — naib presiden PKR nurul izzah aljuburi yakni anak kepada presiden PKR bersama penasihat PKR, berkata pemuda umno hanya berniat mahu menyerang dan mencerca mat labu dan PAS (kehkehkeh)

dalam artikel lain, mi laporkan pendapat-pendapat beberapa individu dalam isu mat labu

“kemerdakaan dicapai melalui usaha-usaha pelbagai kuasa termasuk parti komunis malaya,” — lim teck ghee, pengarah pusat inisiatif dasar (cpi).

“sejarah malaysia adalah umno sebagai pejuang-pejuang kemerdekaan, bukan mereka sahaja. mereka cuba meletakkan diri sendiri.” — james chin, monash universiti

tetapi pensyarah kanan usm profesor madya dr sivamurugan pandian pula berkata,

“saya rasa apa yang berlaku ini adalah untuk mengiktiraf sumbangan komunis di kalangan orang melayu,”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: