KEBETULAN? Budaya Samseng UNCIVILISED Penyokong DAP Tmn Kaya, Bersih DAN Pistol bodyguard YB Aljuburi..

ceritanya di taman kaya, ipoh. seorang penduduk tak nak bayar yuran pakguard. namanya Simon Thong, 62 tahun, guru.

penduduk taman rasa tak adil sebab simon tetap rasa benefit gated community project dorang. jadi hati sudah panas, maka cerita pun bermula.

.

ugut-mengugut, caci maki, hina dan last sekali

.

ini pula video di taman yang sama. kereta lawyer berbangsa india yang juga ditahan selama lebih sejam mengikut kata lawyer tu sendiri. dia mengadu dicerca, disound kaw-kaw, dipanggil paria, tiu kaw leh, ugut dan mcm2.

kalau dilihat dlm video ada menyebut yang mereka-mereka in ada yang berpangkat dlm DAP. jadi kita boleh lihat bagaimana mereka handle crisis. kes taman kaya adalah contoh krisis kecil. kalau yang besar, kita lihat macam bersih itu hari.

.

kes pelik pulak, kes pistol bodyguard YB aljuburi.

budaya ini semua tak tahu lah asal dari mana.. yang pasti inilah environment kita sekarang.

macam kes taman kaya, itu cina sama cina. tuan-tuan bayangkan kalau yang kena itu melayu atau india. kalau buat report sama ofis PKR atau PAS, tak layan punya. sebab diorang memang tak pernah lawan cakap DAP.

kalau pergi report BN, nanti tuan-tuan akan dikatakan padan muka. itu belum ambil kira cerita apa pulak nak timbul. kalau nak repot polis.. takkan nak repot polis, polis kan ‘jahat’..

kalau sekongkolan PR menang, kita dah tak cerita masalah dengan ketua-ketua kampung (do, dan seangkatan) sekarang lagi dah. kita akan bercerita masalah dengan orang-orang seperti ini. nak minta bantuan, kena cerita dengan orang-orang seperti ini. tak nak bayar? tak mampu bayar? ceritalah dengan orang-orang seperti ini. ini budaya mereka

pendek cerita, lu tak ikut kami, lu mati!

turut baca, helen angmik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: