Posts tagged ‘Air’

January 18, 2013

Cerita Air Kelantan 1980an dan 2013

1980an – Kelantan

sumber air harian di kmpng2 ialah perigi, sungai

read more »

January 15, 2013

Selangor Beku CAPEX Syabas? Haihhh

SYABAS: Henti baiki paip kerana modal dibeku
Seorang eksekutif kanan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) Rahmat Bidin mendakwa tindakan kerajaan negeri membekukan perbelanjaan modalnya (Capex) menyebabkan pemegang konsesi air menghentikan kerja pembaikan serta menaik taraf paip di negeri itu.
Katanya, menghentikan kerja pembaikan paip lama itu pada 2008 selepas menjalankan antara 10 hingga 20 peratus kerja-kerja untuk menaik taraf paip berkenaan.
more here
retard+_aff6e207d05d06d1d03685bfa714252c
NGEEAAAAA?
BUT STIL POINTING FINGERS, PLAYING TAICHI?

DA FUQ!

May 22, 2011

KELANTAN : Bekalan Air Bersih Atau Stadium Baru?

aku ingin persoalkan, bagaimana kerajaan Yang Berhormat N. ajis boleh buat ‘silly’ mistake memilih utk bina stadium, walaupun isu krisis air bersih di kelantan dah berpanjangan selama 20 tahun dan dibiar berpanjangan hingga 2017.

tidakkah membina stadium baru yang bernilai ratusan juta adalah pembaziran, apabila kemudahan paling basic masih tidak dapat dipenuhi? rakyat hairan bagaimana keputusan ini boleh diambil? adakah YB N. ajis lupa yang air perlu digunakan untuk bersuci untuk beribadat dan juga makan, minum untuk kehidupan seharian? bagaimana YB boleh tenang hati beribadat jika rakyat dibiarkan beribadat dengan bersuci menggunakan air berkarat, berkeledak?

rakyat bayar utk bil air, bukan mintak ihsan derma kerajaan negeri untuk keperluan air mereka. tidakkah itu tanggungjawab kerajaan untuk berikan nilai dan servis terbaik kepada rakyat?

isu air di kelantan adalah bukan isu baru, dah 20 tahun dah. malah rakyat dah berprotes banyak kali dahh. antaranya ialah pada Apr 10, 2011 iaitu seramai 200 orang. sumber. isu ini juga telah disound tepet oleh seorang wakil rakyat PAS kelantan sendiri.

read more »

April 18, 2011

Pakatan Dalam Isu Air Bersih Pun Tidak Sepakat . Apa Sangat Pembangkang Mampu Buat?

.

di selangor, air free. tapi untuk sesetengah rakyat. setengah rakyat tak merasa. kerajaan pakatan tak ok dengan penswastaan syarikat air. kerajaan pakatan nak miliknegerikan syarikat air

di penang, kerajaan pakatan ok dengan penswastaan syarikat air. tarif air dinaikkan.

di kedah, kerajaan pakatan ok dengan penswastaan syarikat air. tarif air dinaikkan. sini

di kelantan, kerajaan pakatan ok dengan penswastaan syarikt air. tapi tak semua rakyat dapat bekalan air bersih. yang dapat pulak selalu ganguan. tarif air disebut jugak sekali sekala,
tapi tak berani nak naikkan. sini

read more »

April 18, 2011

ISU PAS DAN AIR. dulu di kedah ada air. lepas pas ambilalih, tak ada air. SOALAN CEPUCEMAS! kemanakah perginya air itu? kahkahkah

Tindakan kerajaan negeri Kedah menaikkan cukai tanah Universiti Utara Malaysia (UUM) sehingga 10 kali ganda selain gagal menyediakan bekalan air yang mencukupi di universiti itu, dilihat
sebagai tidak membantu usaha kerajaan pusat untuk melahirkan modal insan negara. – malaysiakini

.

lepas tarif air negeri kedah dinaikkan, sekarang pas kedah naikkan pula cukai tanah univerisiti 10 kali ganda. dahla tak mampu sediakan air kepada UUM..

read more »

April 18, 2011

PANAS! ISU PUTUS BEKALAN AIR BERSIH DI KELANTAN: Guan Eng Bambu YB N.ajis di Malaysiakini! PAS Diberi Kata Dua Namakan Pengganti YB MB N.ajis

.

masalah air di pasir puteh bermula sejak akhir mac. sini ketika tu machang pun alami masalah sama. pada 7 april, 200 rakyat adakan demonstrasi desak selesaikan masalah. sini. pada intrview awal april, lalu, syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) kata masalah berpunca daripada problem hardware di loji merbau chondong.

kegagalan pengurusan AKSB memang betul-betul susahkan rakyat. ini  sepatutnya tak berlaku di negera maju. ini bukan di pendalaman sarawak. di pendalaman sarawak pon dah masuk elektrik, masuk air. ini menyusahkan 11, 500 rakyat pasir puteh. tambah-tambah lagi apabila nak menyucikan diri dan solat.

read more »

April 10, 2011

Sekongkolan Pakatan Mahu Main Isu Tiada Air Bersih Di Sebuah Kampong 60KM Daripada Kuching? kahkahkah Di Kelantan Yang Tak Pendalaman Pon 2017 Baru Ada Air Bersih? kahkahkah Apa Cerita Yang Berhormat Datuk Seri Nik Aziz?

rujuk mkini, sini

Tiada air bersih meskipun dibayangi empangan

Kampung Bengoh – kira-kira 60km dari barat daya Kuching, adalah perkampungan Bidayuh yang sunyi. Ia hanya memiliki dua kedai runcit, sebuah sekolah rendah dan tiada sebarang kedai makan.

 

 

biar betul pakatan nak main isu air?

read more »

April 6, 2011

Machang dan Pasir Putih Tak Ada Air! Minggu Tak Settle, Minggu Ni Pun Tak Settle. Dijangka Masalah Berlarutan Minimum 5 Hari.. Mungkin Lagi Seminggu! Tahniah YB Menteri Besar

hmm.. kalau nak reportkan kepada YB menteri besar.. nanti dikatakan ‘penyokong umno’.. nanti dikatakan ‘tak bersyukur’..  nanti dikatakan ‘dibayar umno’.. adoyai.. yang paling hot.. nanti YB menteri besar akan jawab ‘biasalah tu.. di mekah pun tak ada air’ kahkahkah kononnya buku jinggalah.. merakyatkan ekonomilah..

read more »

January 20, 2011

Kerajaan PR menidakkan hak-hak 5 juta rakyat lembah Klang! Gebang konon nak champion hak-hak rakyat. Hak Hark Ptuihh!

Article Sungai Langat 2 Water Treatment Plant (Langat 2) Project oleh Taikor and Taikuns blog

Scheduled for completion in 2014, the project will pump 1,890 million litres of raw water a day from a river in Pahang to the plant. Mooted by Federal Government two years ago, it had failed to progress. It hit a snag after Selangor government did not approve the land for the remaining 15 lots required for the plant.

The Federal Government has warned of a water deficit of 13% to 14% in Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya by 2014 if the treatment plant project was not quickly implemented.

Khalid has been quoted as saying that the project, would cause national debt to grow. Khalid dikatakan sebangai ‘kecik-kecik tak nak mampos, besar-besar menyusahkan
orang-orang Selangor’. Khalid gemok bodoh yang jelas pilitical animal, menafikan hak-hak 5 juta rakyat Selangor, dan Wilayah demi agenda politik PR. Itu belum campur
urusan-urusan perniagaan yang bernilai ratusan juta yang dijalankan di kawasan lembah kelang, yang akan terjejas.

Dah la dia tak membawa kemajuan, pulak hanya meletakkan effort dan kesungguhan dalam nak memundurkan fasiliti yang sedia ada dengan sabotaj plan-plan federal govt of
Barisan Nasional. Kau tu dah la macam badak air, banyak pulak pakai air bila nak bersidai makan portion orang lain. Lagi mau penting diri, tanak fikirkan hak orang lain.

Khalid gemok bodoh nampak sangat bahlol wal bodo piangnya nak politikkan semua benda. Alasannya national debt will grow. Kalau bertambah pun, it would benefit to
PR,as it is a bola tanggung kepada PR. Apa yang PR takut sebenarnya ialah projek ini akan menjadi satu lagi flagship federal govt yang memang jelas membawa
pembangunan kearah kehidupan yang lebih selesa dan sustainable.

Kalau bab hutang, Kerajaan Khalid jelas juga berhutang walaupun telah berjanji tidak mahu membelanjakan lebih daripada pendapatan negeri ketika sebelum pilihanraya
umum lalu. Kalau dah dapat negeri pon masih tak bersungguh-sungguh nak memajukan negeri, apatah lagi kalau dapat DUN sahaja di kawasan orang. Pr dilihat hanya nak
berpolitik dalam semua isu, rakyat selangor kini tidak mahu lagi mengambil risiko ditinggalkan dari projek pembangunan kerajaan federal dek kerana politikus PR.