ISU LIBYA PART 4 PENUTUP RUMUSAN: Mengkaji Kebenaran Tunjuk Perasaan. Adakah Benar Revolusi Rakyat Atau Hanya 2,3 Kerat Rakyat Yang Diperdaya Menjadi Pengganas Oleh Amerika?

sejarah amerika di libya

tahun 1980an amerika sendiri lancar serangan bom di libya. 1990an cia melatih dan menaja parti pembangkang. amerika juga gunakan al-qaeda untuk masuk libya. malah ada cubaan nak culik gaddafi pun. pada 2005-2007, al-qaeda establish sokongan di libya. hanya operasi disebalik tabir. rakyat libya yang direkrut untuk lancar gerakan.

amerika dah lama nak rampas libya. mengapa? libya supplier terbesar minyak di eropah. libya punyai reserve minyak antara terbesar di dunia. bukti? media barat laporakan protester muncul di zawiyah. zawiya ialah bandar penting untuk industri oil n gas libya. sana ada terminal minya, refineries dan oil port.

protest di terminal minyak?

protesters mensasarkan terminal minyak. dan keesokan harinya harga minyak dunia, naik. daripada $97 kepada $120 per barrel. kenapa perlu tunjuk perasaan bermula di bandar minyak? tidakkah revolusi rakyat bermula di tengah pusat bandar.

tunjuk perasaan atau pemberontak bersenjata

cerita sebenarnya mereka ni bukan protester. kumpulan remaja ini muncul di zawiya dengan kekuatan ratusan orang. dan mereka ini bersenjata. ini lebih kepada pemberontakan bersenjata, bukan tunjuk perasaan. maka, orang ramai lapor kepada pihak berkuasa tentang kemunculan remaja bersenjata di pekan.

disebabkan laporan mereka ini bersenjata, maka gaddafi hantar sekumpulan askar bersenjata untuk memantau. wakil askar kerajaan laporkan yang remaja-remaja ini bersenjata dan tembak rambang sesuka hati. mereka nampak tak normal dan kelihatan seperti khayal. bandar zawiya dipenuhi oleh remaja-remaja ini yang berkawal sekitar bandar. orang ramai masih bebas bergerak, dan menjalani kehidupan seperti biasa.

serangan senjata diganti dengan serangan media

laporan media barat tentang askar kerajaan menembak penunjuk perasaan dan orang awam di zawiyah adalah tak benar. yang sebenarnya berlaku ialah pertempuran bersenjata antara kedua-dua pihak. gaddafi hanya lakukan perkara logic setiap pemimpin akan buat jika salah satu bandar terbesarnya ditawan sekumpulan ratusan orang bersenjata.

disebabkan mereka ini remaja umur 17-20 tahun, maka gaddafi arahkan askar dan polis berundur. maka beberapa kawasan — benghazi, tobruk, misrata — jatuh ketangan pemberontak. tiada sebarang tentangan daripada askar kerajaan. gaddafi tak mahu pertumpahan darah dengan golongan anak mudanya sendiri. ini menunjukkan perasaan belas gadafi kepada remaja ini.

amaran terakhir untuk orang dibelakang pemberontakkan bersenjata

sebelum menghantar tentera untuk neutralisekan pemberontak. saddam jelas menunjukkan sifat belas kasihannya sekali lagi dengan menyarankan ibubapa memanggil anakmuda mereka balik rumah dan letak senjata. ucapan gaddafi bermula dengan sedih dan menyebut kumpulan itu sebagai “anak-anak kita”. dia berkata, we take the guns away from the kids, dan tangkap orang yang memperdayakan dan mempergunakan mereka.

kemudian ucapan gaddafi menjadi bersemangat dan berapi. kerana bercakap mahu berperang dengan amerika dan bonekanya al-qaeda. kenyataan dia yang kata ‘mahu menentang penunjuk perasaan’ diputar belit. sebenarnya ia ditujukan kepada ‘pengaruh luar’ iaitu amerika dan osama. amerika dilihat berjaya memperdayakan dan mempergunakan anak muda libya yang ‘baru nak kenal hidup’. dan buat sekian kalinya mahu merampas hak minyak libya – yakni kurniaan tuhan kepada mereka. syahid jika dipertahankan.

propaganda hanya menipu. lihat kesan dan apa sebenarnya yang berlaku

kesimpulan di libya ialah ia bukanlah revolusi rakyat. ini ialah teknik baru amerika nak merampas minyak di negeri arab dan utara afrika. si lihat kembali rentetan cerita libya. seperti wujud paten jelas penglibatan amerika dalam peperangan negara minyak.

ingat afghanistan. osama mengaku serang world trade center. osama ladin muncul di afghanistan. amerika serang afghanistan. amerika kawal pipeline minyak di afghanistan.

osama serang world trade centre. amerika takutkan orang dengan osama dan pengganas. lambangkan saddam sebagai pengganas. tipu weapon of mass distruction. serang saddam (orang yang tak serang amerika) walaupun osama(orang yang dah berjaya serang amerika) tak dapat ditangkap lagi. lalu amerika kontrol telaga minyak iraq.

osama supply senjata di libya. setting orang libya serang libya. amerika serang melalui media. gaddafi jatuh. pembangkang yang dilatih osama akan jadi pemimpin boneka. amerika dapat minyak libya.

ada sesiapa di dunia arab kenail osama? ada sesiap di dunia islam kenal osama? sila google ‘tim osman cia’ anda akan baca banyak artikel mengenai bagaimana osama ini ialah agen cia yang bernama tim osman.

amerika. al-qaeda. minyak. inilah pelakon penting dalam cerita minyak di arab. aku tak kata gaddafi islam sempurna. tapi aku memang tak percaya amerika dan barat. aku kesal dengan orang islam yang percaya cnn dan mengutuk islam yang lain. apa baiknya kita menjadi islam jika tak nak usaha pun untuk tahu cerita sebenar di negara islam lain. hanya percaya media kafir memburukkan cerita muslim lain.

bagaimana suatu hari, orang islam malaysia pulak yang kena fitnah dengan barat.. adakah kita boleh expect orang lain tak nak dengar fitnah barat? bukan hari-hari orang update berita malaysia. orang hanya akan baca apa yang disuap oleh ‘kononnya berita’ barat.

FAQ

kenapa pihak pembangkang kerajaan libya mengatakan yang senjata mereka itu, mereka rampas daripada kem rahsia gaddafi di tobruk. bukan di supply oleh al qaeda.

kalau itu kem rahsia. macam mana mereka tahu? kenapa penunjuk perasaan perlu rampas senjata? mengapa perlu senjata pun kalau betul yakin seluruh rakyat libya menolak gaddafi?

kenapa semua negara besar eropah kritik libya?

negara besar yang mengutuk libya ialah france, italy, obama, germen, amerika. mereka ini masing-masing negara besar minyak. mereka ada syarikat oil n gas gergasi dunia. mereka tak sabar-sabar nak terkam telaga minyak libya. tak sampai seminggu, european union draf usul bermacam sekatan terhadap libya dan mahu membekukan aset libya.

kenapa isreal melanggar bermacam-macam hak tidak diusulkan draf sebegitu terhadap mereka. bukan seminggu dua, dan 60-70 tahun.

ketua jawatankuasa pertahanan pemberontak libya, memegang AK-47 bergambar bersama missil anti-pesawat di tobruk feb 23, 2011. kenapa perlu ada senjata jika ianya revolusi rakyat. - gulfnews

ini antara gambar paling awal dikeluarkan Feb 21 oleh bbc. kenapa perlu ada senjata jika ianya revolusi rakyat. - bbc

 

seorang protester anti-kerajaan dengan unifom tentera memegang pelancar rpg di sebuah bangunan keselamatan negeri yang di take over oleh pemberontak feb 23. kenapa perlu ada senjata jika ianya revolusi rakyat. - reuters

lihat part 1, part 2, dan part3

Sabda Rasulullah saw yang mafhumnya, “kelak nanti akan datang kepada kamu suatu zaman, dimana para kaafir bersatu meratah kamu saperti meratah makanan didalam talam. Walaupun kamu ramai jumlahnya, tetapi nilai kamu hanya saperti buih dilautan. Ditiup ombak ke kiri, kekirilah kamu. Ditiup ombak kekanan, maka kekananlah kamu.

4 Comments to “ISU LIBYA PART 4 PENUTUP RUMUSAN: Mengkaji Kebenaran Tunjuk Perasaan. Adakah Benar Revolusi Rakyat Atau Hanya 2,3 Kerat Rakyat Yang Diperdaya Menjadi Pengganas Oleh Amerika?”

  1. salam saudara….kalau lah dunia boleh ketahui akan kebenaran ini…alangkah aman nya bumi libya…

  2. burn those american mother f****r

  3. aku setuju tuh… sebenarnye kita dah di era akhir zaman sng ctr dekat dgn qiamat…. negara arab satu persatu tumbang….. walaupon gaddafi ni syiah tp die satu2 pemimpin arab yg lantang bersuara kutk US dgn israel tgk dulu masa mesyuarat pbb tuh dia mmg soarang yg berani….. dia dgn ahmadinejad mmg pemimpin yg berani… pemimpin lain??? semua jadi kuli batak,…. aku pon heran…. libya ok je mula… lepas spoil kat syria and mesir tros libya kene… lps ni kompom turkey plak and sudan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: